Počet položek: 0 0,- Kč

Materiály krbových kamen

V převážné většině se jako základ používá litina nebo ocel a to v kombinaci s různými izolačními materiály do ohniště.

 

Ocel – jako legované železo je možno vyrobit s vysokou žárovou odolností, ale nemá tepelně izolační vlastnosti pro stabilní udržení vysoké teploty. Proto se ohniště obkládá materiály, které umí teplo akumulovat a dlouhodobě mu odolávat.

Litina – je starý materiál, který je i v současné době velmi módní. Ať už jsou z ní celá kamna nebo jenom topeniště. Má výborné akumulační schopnosti a velkou pevnost. Prakticky se nedá dřevem při přikládání poškodit.

Šamot – je velmi rozšířený, ale má nejnižší pevnost, je křehký a drolí se. Proto se v současné době často nahrazuje vermikutitem, který má podobné izolační vlastnosti, ale delší životnost.

Žárobetony – největší předností je vysoká žárová odolnost 1200°C až 1600°C, vyšší pevnost proti šamotu a mnohem vyšší akumulace tepla. Desky do topeniště se vyrábějí litím do formy, mají bílou až okrovou barvu.

Kachle –  vyrábějí se z kaolinu. Vrchní glazura se provádí nástřikem smaltu a jeho následným vypálením. Na povrchu glazury vznikají již při výrobě drobné vlásečnicové trhliny. Kachle plní nejen funkci estetickou, ale především bezpečnostní. Jejich povrch se nenahřeje nikdy tak vysoko, aby došlo k silným popáleninám při doteku. V domech s dřevěnými a sádrokartonovými stěnami zjednodušuje instalaci. Plní také funkci druhého pláště. Výrobky mají potom všechny druhy tepelné energie. Nízkoteplotní sálání, ohřev vzduchu mezi plášti, kovové díly kamen a sklo mají zase vysokoteplotní radiaci. Toto jsou všechno složky tepla, které působí blahodárně na lidský organismus.

Mastek – hornina vyskytující se hojně v přírodě. Velkou výhodou je velká měrná hmotnost, odolnost vůči vysokým teplotám, nevodivost a akumulace tepla. Nevýhodou je nasáklivost. Barva je šedá až zeleno-šedá. Na krbové obklady se používá stále častěji. Bez poškození umí „zkrotit“ vysoké teploty a předávat pomalu teplo do prostoru.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací