Počet položek: 0 0,- Kč

Jak se blower door test provádí?

Norma ČSN EN 13829 stanovuje dvě metody měření průvzdušnosti.

Metoda "B" nám slouží k prověření těsnosti prosté obálky budovy při vyloučení technologických průchodů (kouřovody,kanalizace, vzduchotechnika), které budou v hotové stavbě uzavřeny. Provádíme ji v době dokončené obálky, ale tehdy, dokud máme přístup k hlavní vzduchotěsnící vrstvě, protože ji můžeme během testu opravit. Budovu pro tento test musíme připravit – nejrůznějšími speciálními zátkami, lepícími páskami, foliemi, uzavřít všechny otvory technických zařízení, abychom mohli vyloučit případnou netěsnost. Opakovaným vyvoláním tlakového rozdílu srovnatelného s testem pak lze najít a dotěsnit evidentní defekty a nedodělky. V závislosti na kvalitě stavby může tento postup trvat několik hodin.

vzduchotechnika uzavřena folií – metoda B

Metoda "A" je potom měření certifikační. V hotové a již provozované budově provádíme měření provzdušnosti, a to při uzavření technologických zařízení jejich vlastními prostředky, tedy uzavření klapek vzduchotechniky zalití vodních uzávěrů, uzavření komínových tahů atd. Tento test jednodušší a kratší, protože na dokončené stavbě je málo věcí, které můžete změnit.

Pro určení množství průtoků vzduchu netěsnostmi se běžně používá mikroanemometr s měřícím hrotem, který nám celkem přesně stanoví průtok vzduchu z jednotlivých částí budovy.

K nalezení cest průtoku vzduchu, obzvláště tehdy, kdy nejsou zcela zřejmé, je také možno použít techniku trasování za pomoci vyvíječe inertního dýmu. Tato technika má však jistá omezení a v praxi nepatří mezi oblíbené.

Nejužitečnější technika, zároveň velmi operativní, je použití termovize.  Je však možné ji použít pouze tehdy, kdy existuje teplotní rozdíl mezi interiérem a exteriérem. Umožňuje však odhalení defektů i v těžko přístupných místech.

Co je výsledkem Blower Door testu?

Výsledkem blower door testu je především informace o tom, jak kvalitně byla provedena hlavní vzduchotěsná vrstva. U kontrolního testu je hlavním přínosem identifikace míst úniků vzduchu obálkou budovy.

Jaké krbové vložky splňují blower door test?

Blower door test splňují krbové vložky značky BefHome, teplovzdušné modely řady BEF PASSIVE - https://www.nejlevnejsikrby.cz/krbova-vlozka-bef-passive-6-doprava-zdarma/ , BEF THERM PASSIVE - https://www.nejlevnejsikrby.cz/krbova-vlozka-bef-therm-passive-6-doprava-zdarma/ a dokonce i teplovodní vložka BEF AQUALITE PASSIVE - https://www.nejlevnejsikrby.cz/krbova-vlozka-bef-aqualite-6-passive-doprava-zdarma/.

 

 

 

 

Jak se blower door test provádí? - 110378 - Blover door test

Blover door test

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací